A+ http://a-plus.be Thu, 15 Nov 2018 15:19:15 +0000 nl-NL hourly 1 http://wordpress.org/?v=3.5.1 A+267 – Dis-cours http://a-plus.be/267_fundamenten/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=267_fundamenten http://a-plus.be/267_fundamenten/#comments Mon, 25 Sep 2017 15:52:08 +0000 Grégoire Maus http://a-plus.be/?p=17545 A+_267_Cover_NL_250px

Volgens Adolf Loos zijn architecten metsers die Latijn geleerd hebben. Zijn scherpe pen bewees zijn taalvaardigheid alvast, al diende die vaak om confraters de mantel uit te vegen. Maar hij is lang niet de enige architect die de pen hanteert. Integendeel. Al is de tekening het eerste instrument van de  architect, hij/zij put zich ook aanhoudend uit in verdedigingen en verantwoordingen. Architecten moeten ook constant het belang legitimeren van wat ze doen. Architectuur is immers een ‘zwakke’ discipline, waarvan de grenzen en de betekenis niet precies vastliggen of zo ruim zijn dat ze alles kunnen bevatten. Of niets.

Zelfs de onvervreemdbare kern van de architectuur als wetenschap, haar vermogen om prachtige en perfecte gebouwen te bedenken, is al eeuwen aangetast door twijfel en bevraging. Zodra we beseften dat schoonheid en perfectie enkel ‘in the eye of the beholder’ bestaan, gingen de canon en de traditie, als ankerpunten van de architectuur, aan het vlotten. Architectuur werd een begrip dat zo diverse praktijken en inzichten onder één hoed vangt, dat het bijna een geloof is. Of een tautologie. Een gebouw is architectuur omdat het onder de vlag van de architectuur bedacht is. Architectuur is als een sekte, en de werking ervan een black box, schreef de Britse criticus Reyner Banham in zijn allerlaatste gepubliceerde tekst.

Toch is het net daarom cruciaal om te blijven formuleren wat architectuur is of doet. Waarom hele legers ontwerpers zich tegen beter weten in te pletter werken om ontwerpen gebouwd te krijgen waar niemand op die manier om gevraagd had, maar achteraf (misschien) opgetogen over is. De laatste decennia leek het alsof de academische wereld dat terrein overgenomen had. Toch zijn er nog steeds ontwerpers die zelf schrijven, op een lucide manier, met hun ‘kennis van zaken’. We presenteren hier enkele van hen. Hun essays laten architectuur meer zijn dan een voetnoot in een wereld die geen architecten behoeft om krankzinnig veel te bouwen.

In een post-scriptum bij ‘Wonen tussen gemeenplaats en poëzie’, een huldeboek aan architectuurcriticus Geert Bekaert, suggereerde Paul Vermeulen van HDSPV in 1993 wat er in teksten over architectuur op het spel staat: wie schrijft wijdt zich toe aan een cultuur waarover het laatste woord nooit gezegd is. Het is nog steeds de mooiste inleiding die men zich kon wensen bij portretten van schrijvende architecten.

Pieter T’Jonck

 

Integrale teksten op http://bit.ly/A-plus-267-Integrale-teksten

 

]]>
http://a-plus.be/267_fundamenten/feed/ 0
A+ zkt. stagiair(e) communicatie http://a-plus.be/a-zkt-stagiaire-communicatie/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=a-zkt-stagiaire-communicatie http://a-plus.be/a-zkt-stagiaire-communicatie/#comments Wed, 28 Sep 2016 10:53:09 +0000 Marie-Cécile Guyaux http://a-plus.be/?p=16185 gueulophone

 

Over A+ Architecture in Belgium

Al veertig jaar is A+ het toonaangevende tijdschrift over Belgische architectuur. Het tweemaandelijkse magazine presenteert niet alleen een inspirerende selectie van Belgische projecten, maar publiceert ook evenementen en interviews met opmerkelijke persoonlijkheden, essays en columns van vooraanstaande architectuurcritici en duiding over nieuwe materialen en constructiemethodes. Het tijdschrift brengt de architectuurproductie in en rond België in kaart, besteedt speciale aandacht aan opkomend talent en beoogt een kruisbestuiving tussen het lokale en het internationale niveau, met oog voor aanverwante domeinen als stedenbouw, design en kunst. A+ Architecture in Belgium handelt niet alleen over de Belgische architectuur, maar beschouwt haar als een volwaardige culturele discipline. ‘Geen architektuur zonder kultuur, geen kultuur zonder architektuur.’ (Dan Craet, 1973, A+0)

 

Functieomschrijving

A+ is op zoek naar een gemotiveerde stagiair(e) ter versterking van haar ploeg. Hierbij zal je voornamelijk onze programmering en communicatieverantwoordelijke ondersteunen in de promotie van onze evenementen, het updaten van de website (www.a-plus.be) en het opstellen van de maandelijkse nieuwsbrief.

 

Profiel

-       Je hebt een gezonde interesse in (architectuur)cultuur en een kritische geest

-       Je hebt een bachelor- of masterdiploma binnen de communicatie /journalistiek en/of je bent gepassioneerd door communicatie

-       Je hebt kennis van de volgende software: WordPress, Microsoft Office, Mailchimp, Adobe Photoshop, Indesign, Facebook

-       Je bent flexibel en communicatief

-       Je kunt zelfstandig werken en neemt initiatief

-       Je hebt een positieve ingesteldheid en bent een teamplayer

-       Twee- of meertaligheid (NL/FR/ENG) is een pluspunt

-       Begin van de stage periode: zo spoedig mogelijk

-       Duur van de stageperiode: te bespreken

 

 

Meer info

Interesse?

Stuur ons je CV en een korte motivatie met de vermelding ‘medewerker communicatie’ (max. 1A4) en vermeld vanaf wanneer en hoeveel dagen per week je beschikbaar bent.

Deadline: 07/10/2016

Contactpersoon: Marie-Cécile Guyaux

E-mail: mc.guyaux@a-plus.be

]]>
http://a-plus.be/a-zkt-stagiaire-communicatie/feed/ 0
Febelcem http://a-plus.be/febelcem/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=febelcem http://a-plus.be/febelcem/#comments Tue, 26 Aug 2014 11:13:19 +0000 admin http://a-plus.be/?p=12053 WEB_Hertzberger

FEBELCEM en A+ bieden  een ticket voor de lezing van Herman Hertzberger + een gratis editie van A+ aan de 400 eerste studenten architectuur die op geldige wijze ingeschreven zijn

FEBELCEM et A+ offrent 1 place pour la conférence  Herman Hertzberger + 1 publication de A+ aux 400 premiers étudiants en architecture inscrits  via ce formulaire:

 

Beste student(e), U behoort helaas niet tot de eerste 400 inschrijvingen voor de promo-actie van FEBELCEM. Aarzel niet om onze website regelmatig te bezoeken. Nieuwe online acties volgen weldra. Alvast bedankt voor uw interesse in A+. ___________________________________________ Cher étudiant, Vous ne figurez pas parmi les 400 premiers inscrits pour l'action FEBELCEM. N'hésitez pas à consulter régulièrement notre site, ou à vous inscrire à notre newsletter, d'autres actions seront bientôt en ligne. Merci d'avance pour votre intérêt dans A+.

 

Sponsor

 

 

 

]]>
http://a-plus.be/febelcem/feed/ 0