Actueel

Welcome in Jaspers Town

Opinie

Laat me u meenemen terug in de tijd, omstreeks 2014. Brussels Bouwmeester Olivier Bastin liep op het eind van zijn termijn. Er was heel wat contestatie rond de aangekondigde sloop van het hoofdkantoor van de BNP Parisbas Fortis in Brussel. De stemmingmakerij in de achterhoede verstomde gaandeweg. Het was al heel wat dat de ontwerpwedstrijd [...]

Bekijk

Opiniestuk - Verslaafd aan architectuur

Opinie

De heisa rond het Brussels Beer Palace brengt een eigenaardige karaktertrek van de architectengemeenschap aan de oppervlakte. De verwerping van alle kritiek toont een houding die eender wat slikt als het maar door goede architecten ontworpen is. De discussie rond het Brussels Beer Palace  gaat daarom tegelijk over de staat van onze architectuurcultuur in België. [...]

Bekijk

van ‘hypocriet’ naar Hippocrates

Opinie

“Architecten moeten zich niet meer richten op de zogenaamde stedelijke beleving, maar op de reële stedelijke overleving, op het reële stedelijke leven.” Dat schrijft Filip Canfyn in zijn opiniestuk hieronder naar aanleiding van de discussie in A+246 over de relevantie van architecten en architectuur vandaag. Daarin stelt hij onder meer voor een alternatieve eed van Hippocrates voor architecten in te voeren.

Bekijk

Energy conversation

Opinie

“Hoe duurzaam is passief?” Die vraag werd gesteld in de inleiding van het technische artikel van A+243. Chloë Raemdonck probeerde de Babylonische spraakverwarring weg te werken tussen “energiezuinig, ecologisch en duurzaam” als het gaat over passiefnormen. Bernard Deprez, ingenieur-architect, professor aan de faculteit architectuur van de ULB (waar hij het centrum Architectuur-Ecologie-Duurzaamheid coördineert), beheerder van het Passiefhuis Platform en hoofdredacteur van be.passive, wilde een andere stem over deze kwestie laten horen.

Bekijk

Tempel voor Amerikaans conservatisme

Opinie

Apple bouwt een nieuwe campus in Cupertino en dat zal iedereen geweten hebben. Het gebouw wordt de hoogte ingeprezen omwille van zijn architecturale en ecologische kwaliteiten. Een cirkelvormige donut moet minstens 13 000 werknemers herbergen in een gebouw dat 100% eigen energie opwekt en zijn voetafdruk beperkt tot 20% van de oppervlakte van de site.

Bekijk

schrijf je in voor de nieuwsbrief